Rihanna

2012.02.18 21:10

 

  • Értékelés
  • tehetség: 91%
  • stílus: 83%
  • szimpátia: 83%
  • Születési név
  • Robyn Rihanna Fenty
  • Becenév
  • RiRi
  • Születési idő
  • 1988. február 20.
  • Születési hely
  • St. Michael, Barbados
  • Foglalkozás
  • énekesnõ
  • Családi állapot
  • hajadon
  • Partner
  • Matt Kemp
  • Magasság
  • 173 cm
  • Eredeti hajszín
  • Fekete
  • Szemszín
  • Barna
  • Csillagjegy
  • Vízöntő

ÉLETRAJZ
Robyn Rihanna Fenty, vagyis Rihanna 1988. február 20-án látta meg a napvilágot Saint Michael városában, Barbados-on. Édesapja, Ronald Fenty barbadosi és ír származású, édesanyja, Monica Fenty guyanai és afro-guyanai származású. Van két öccse. Tizennégy éves korában szülei elváltak.
Rihanna becenevei: RiRi, Caribbean Queen,The Barbados Babe,The New Princess of Pop, Thunder Thighs. Queen Of The R&B
A Charles F. Broome Memorial School-t és a Combermere School-t végezte el Barbados-on. 15 évesen a középiskolában lánycsapatot alapított, melynek másik két tagja az osztálytársnõi voltak. Ugyan ebben az évben fedezte fel Rihannát Evan Rogers producer, aki épp jól megérdemelt nyaralását töltötte akkor a szigeten. Így nyilatkozott Rihannáról és a csapatról: ,,Amikor belépett a szobába, olyan volt, mintha a másik két lány ott se lett volna.” A hölgy rögtön elbûvölte a producert, akit szintén meglepetés ért, amikor a muzikális oldalára tértek a dolognak: Rihanna a Destiniy’s Child egyik dalát, az Emotion-t énekelte, és meg is gyõzte Rogers-t.
A következõ évben Rihanna és édesanyja Rogers amerikai otthonába, Stamford-ba, Connecticut államba utaztak. Ekkor már szabadon próbálkozhattak az USA-ban is, hiszen már elmúlt 16 éves, így napi négy órát dolgozhatott. Carl Sturken segített Rihannának, akivel egy négy dalt tartalmazó demót vettek fel, ami többek között tartalmazta a késõbbi világsikert meghozó „Pon de Replay” címû számot. Az elkészült demót több lemezkiadóhoz is elküldték, de igazán a Jay-Z vezette Def Jam érdeklõdését keltette fel. Meghívták a stúdióba, hogy énekeljen nekik élõben is, és Jay-Z-t annyira lenyûgözte, hogy rögtön szerzõdtette.

MUSIC OF THE SUN & A GIRL LIKE ME (2005-2006)
Elsõ albuma, a Music of the Sun 2005. augusztus 30-án jelent meg az USA-ban, majd a Billboard 200-as listáján rögtön a 10. helyen nyitott, ami valljuk be nem kis teljesítmény egy teljesen ismeretlen elõadótól. Az album elég vegyes kritikát kapott a kritikusoktól, a Rolling Stone magazin az öt kiadható csillagából mindössze 2,5-öt adott.
Az albumról kettõ dal jelent meg kislemezen: a “Pon de Replay” és az “If It’s Lovin’ That You Want”. Elõbbi a Billboard Hot 100 listáján az elõkelõ második helyet foglalta el, majd ezzel egy idõben 15 országban szerepelt a top 10-ben. A második dal, az "If It's Lovin' that You Want” nem lett olyan sikeres, mint a „pon de Replay”, de ez is egy kellemes nyári sláger lett. Helyezései: az USA-ban mindössze a 36. helyig jutott, a UK Singles Chart-on épphoy lecsúszott a top 10-rõl: 11. lett. Igazából nem teljes mértékig igaz a kijelentés, miszerint csak két singel jelent meg, hiszen Japánban megjelent a „Let Me” is, ami a nyolcadik helyezést érte el.
Második albuma, A Girl Like Me 2006. áprilisában jelent meg. A Billboard 200 listán az ötödik helyen nyitott, majd nemsokára elérte a platina státuszt is. Igazán ezzel az albummal robbant be kitörölhetetlenül a popiparba, és a világmédiába. Elsõ kislemeze is bizonyítja, az S.O.S a Billboard 100-on elsõ helyezett lett, és így Rihannának ez volt az elsõ number 1 dala. A soron következõ kislemeze, az Unfaithful szintén rekordokat döntögetett, majd a harmadik kimásolt dal, a We Ride már mérsékeltebb sikereket ért el. Soron következõ listaostromló száma, a Sean Paul-lal készített "Break It Off” változó sikereket aratott: az 52. helyrõl a tizedikre, majd a kilencedikre ugrott. A kritikusolk szerint az album eléggé változatos, a Rolling Stone magazin szerint nagyjából ugyan olyan mint az elõzõ, de jobb.

GOOD GIRL GONE BAD (2007-2008)
2007. elején Rihanna stúdióba vonult többek között Ne-Yo-val, Stargate-tel, és Timbaland-del, hogy rögzítse következõ nagylemezét, a Good Girl Gone Bad-et. A megjelenés 2007. június 5-én volt esedékes. Az albumon eddig csak világslágerek voltak, kezdve a sort a Jay-Z-vel közösen elõadott "Umbrella”, ami példálul az Egyesült Királyságban 10 hétig volt a number 1 pozícióban. A dal a Rolling Stone magazin 100 Best Songs of 2007. (2007. 100 legjobb száma) listáján harmadik helyezést ért el. Következõ kislemezei az albumról, a "Shut Up and Drive”, "Don't Stop The Music” és "Hate That I Love You”. Például a "Don't Stop the Music" a Billboard Hot 100-on csak harmadik lett, addig több országban az elsõ helyet szerezte meg magának.
A Good Girl Gone Bad-et újra megjelentették Good Girl Gone Bad: Reloaded címen 2008. június 17-én. A változás csak annyi volt, hogy három plusz dalt tartalmazott: a “Take a Bow”-t, ami már nem meglepõ módon szintén number 1 lett; a Maroon 5-al közös “If I never See Your Face Again”-t, és a “Disturbia”-t. Ez utóbbi dal lett Rihanna negyedik elsõ helyig jutott single-je.

RATED R (2009.)
2009. augusztusában Jay-Z-vel és Kanye West-tel elkészítette a ‘’Run This Town’’ címû dalt, mely néhány héttel késõbb a Billboard Hot 100 listáján másodiki helyezést ért el, s további öt országban bekerült az elsõ tízbe. 2009. szeptember 14-én a trió a The Jay Leno Show-ban adta elõ dalát.
Rihanna jelenleg is dolgozik negyedik stúdioalbumán Justin Timberlake-kel, Tyson Ritter-rel (az All-American Rejects-bõl), Drake-kel, Ne-Yo-val, és Akon-nal.
2009. október 8-án készítette el Ellen von Unwerth az album fotósorozatát Berlinben. A korong várható megjelenése 2009. november 23-ra esedékes, s a címe Rated R lesz. Az album elsõ kislemezét a Russian Roulette c. dalból adták ki 2009. október 20-án.

KARRIERJE
2009-ben besegített T.I.-nak, és együtt elõadták a “Live Your Life” címû számot. Mivel ez a dal is elõkelõ pozíciókat foglalt el a különféle listákon, ezért Rihannát a második legsikeresebb mai énekesnõnek emelte. Az elsõ - a média szerint nagy riválisa, a való életben persze nem tudni, hogyan éreznek egymás iránt – Beyoncé.
Amerikában a Good Girl Gone Bad-bõl, és az újra kiadott verzióból együttesen több mint két millió példányt adtak el, kétszeres platinalemez lett, és egy RIAA kitüntetést is szerzett. Ezek után nem meglepõ, hogy Rihannának ez a legtöbb példányszámban elkelt albuma.
A 2007-es MTV Video Music Awards-on négy jelölést kapott,melybõl kettõt meg is nyert: a Single of the Year és a Video of the Year kategóriában. 2008-ban a Grammy Awardson hat jelölést kapott: Song of the Year, Record of the Year, Best Rap/Sung Collaboration for "Umbrella", Best Dance Recording for "Don't Stop The Music", Best R&B Performance by a Duo or Group, Best R&B Song for "Hate That I Love You". Ebbõl a Best Rap/Sung Collaboration kategóriában az “Umbrella”-val nyerte meg elsõ Grammy díját. A 2008-as American Music Aeards-on is két díjat nyert: Favorite Pop/Rock Female Artist és Favorite Soul/R&B Female Artist kategóriában.
A díjnyertes album turnéja 2007. szeptember 12-én kezdõdött, melyben bejárta az USA-t, Kanadát és Európát.
2008. április 16-án közremûködött Lupe Fiasco-van és N.E.R.D.-del Kanye West Glow in the Dark Tour nevû turnéjában.
2009. április végén az amerikai People magazin megírta, miszerint Rihanna stúdióba vonult Brian Kennedy producerrel, és azokat a hírek is kiszivárogtak, hogy Ryan Tedderrel három dalon dolgoznak.

BARBADOSI KÖTÕDÉSEK
Rihanna erõsen népszerûsíti szülõhazáját, Barbados-t, például több klipjében feltûnik a zászló is. 2007. szeptemberében õ lett Barbados hivatalos turisztikai arca. Jelen volt, amikor 2008. februárjában a születésnapját hivatalosan is Rihanna-napnak nyilvánították, és nemzeti ünnep lett. Ezt meg is köszönte a köszönõbeszédében, amikor ugyan ebben a hónapban megnyerte a “Best Rap/Sung Collaboration" kategóriát a Grammy Awards-on.

ÉRDEKESSÉGEK, TUDNIVALÓK
2008-ban 15. lett a Maxim magazin Hot 100 listáján.
2007-ben 8. lett a Maxim magazin Hot 100 listáján.
A “Don’t Stop The Music” címû dalában Michael Jackson Thriller albumáról a "Wanna Be Startin' Somethin' " c. számát dolgozta fel.
A középiskolában szépségversenyt is nyert.
Mariah Carey "Hero" címû dalát énekelte egyszer egy iskolai tehetségkutatón.
Inspirálói: Alicia Keys, Beyoncé Knowles, és Mariah Carey.
A 2009./szeptemberi Vogue Italia címlapján õ szerepel egy, az eddigieknél is ütõsebb, sötétebb stílussal.

A biót Cynthia készítette.

Rihanna legújabb, ötödik nagylemeze Loud címmel jelent meg 2010 végén. Az énekesnő ezúttal poposabbra vette a figurát, mely már a David Guettával közösen készített Who's That Chick című dalnál is érezhető volt. A Loud első kislemeze az Only Girl, mely óriási sikereket aratott és hamarosan clubhimnusszá vált. Az albumról kiadott második kislemez az S&M volt, míg a harmadik egy líraibb dal, a California King Bed. Az énekesnő pedig legújabb turnéja keretében 2011. decemberében kis hazánkba is ellátogatott.

A 2011-es év sem múlhatott el újabb Rihanna album nélkül, hiszen az énekesnő Talk That Talk címmel készített új anyagot rajongói számára, melyről elsőként a Calvin Harrisszel készített We Found Love-ot dobta piacra. A dal világszerte a slágerlisták élére tört, utóda, a You Da One pedig karácsony előtt került fel a hivatalos VEVO csatornára. Eközben Rihanna előző albumát, a Loud-ot az év lemeze kategóriájában jelölték a 2012-es Grammy-n.

 

2006 Bring It On: All or Nothing (Hajrá csajok: Mindent bele….) Herself
2009 Mama Black Widow… Carol Tilson
 

 

MUSIC OF THE SUN (2005)

1. Pon de Replay 02. Here I Go Again 3. If It's Lovin' That You Want 4. You Don't Love Me (No, No, No) 5. That La, La, La 6. The Last Time 7. Willing To Wait 8. Music Of The Sun 9. Let Me 10. Rush 11. There's A Thug In My Life 12. Now I Know
BONUS TRACKS: 13. Pon de Replay (Remix) 14. Should I 15. Hypnotized

A GIRL LIKE ME (2006)

1. SOS 2. Kisses Don't Lie 3. Unfaithful 4. We Ride 5. Dem Haters 6. Final Goodbye 7. Break It Off 8. Crazy Little Thing Called Love 9. Selfish Girl 10. P.S. (I'm Still Not Over You) 11. A Girl Like Me 12. A Million Miles Away 13. If It's Lovin' That You Want (Part II)
BONUS TRACKS: 14. Pon de Replay (Full Phatt Remix) 15. Who Ya Gonna Run To 16. Coulda Been The One

GOOD GIRL GONE BAD (2007)
1. Umbrella (feat. Jay-Z) 2. Push Up On Me 3. Don't Stop The Music 4. Breakin' Dishes 5. Shut Up and Drive 6. Hate That I Love You (feat. Ne-Yo) 7. Say It 8. Sell Me Candy 9. Lemme Get That 10. Rehab 11. Question Existing 12. Good Girl Gone Bad
BONUS TRACKS: 13. Cry 14. Haunted
DELUXE EDITION REMIX CD: 1. Umbrella (featuring Jay-Z) Seamus Haji & Paul Emanuel Remix 2. Shut Up and Drive (The Wideboys Club Remix) 3. Breakin' Dishes (Soul Seekerz Remix) 4. Don't Stop the Music (The Wideboys Club Mix) 5. Question Existing (The Wideboys Club Mix) 6. Hate That I Love You (featuring Ne-Yo) K-Klassic Remix 7. Push Up On Me (Moto Blanco Club Mix) 8. Good Girl Gone Bad (Soul Seekerz Remix) 9. Haunted (Steve Mac Classic Mix) 10. Say It (Soul Seekerz Mix) 11. Cry (Steve Mac Classic Mix) 12. SOS (Digital Dog Remix)
GOOD GIRL GONE BAD (RELOADED) 2008: 13. Disturbia 14. Take A Bow 15. If I Never See Your Face Again (feat. Maroon 5)

RATED R (2009)
1. Mad House 2. Wait Your Turn 3. Hard (featuring Jeezy) 4. Stupid In Love 5. Rockstar 101 6. Russian Roulette 7. Fire Bomb 8. Rude Boy 9. Photographs (featuring will.i.am) 10. G4L 11. Te Amo 12. Cold Case Love 13. The Last Song
BONUS TRACKS: 14. Russian Roulette (Donni Hotwheel Remix) 15. Hole In My Head (feat. Justin Timberlake)

RATED R REMIXED (2010)
1. Mad House (Chew Fu Straight Jacket Fix) 2. Russian Roulette (Chew Fu Black Russian Fix) 3. Rockstar 101 (featuring Slash) Chew Fu Teacher’s Pet Fix 4. Wait Your Turn (Chew Fu Can’t Wait No More Fix) 5. Photographs (featuring will.i.am) Chew Fu 35mm Fix 6. Rude Boy (Chew Fu Vitamin S Fix) 7. Hard (featuring Jeezy) Chew Fu Granite Fix 8. G4L (Chew Fu Guns in the Air Fix) 9. Fire Bomb (Chew Fu Molotov Fix) 10. Stupid in Love (Chew Fu Small Room Fix) 

LOUD (2010)
1. S&M 2. What's My Name (featuring Drake) 3. Cheers (Drink To That) 4. Fading 5. Only Girl (In The World) 6. California King Bed 7. Man Down 8. Raining Men (featuring Nicki Minaj) 9. Complicated 10. Skin 11. Love The Way You Lie (Part II) (featuring Eminem)
BONUS TRACKS: 13. Love The Way You Lie (Part II) (Piano Version)

TALK THAT TALK (2011)
1. You Da One 2. Where Have You Been 3. We Found Love (feat. Calvin Harris) 4. Talk That Talk (feat. Jay-Z) 5. Cockiness (Love It) 6. Birthday Cake 7. We All Want Love 8. Drunk On Love 9. Roc Me Out 10. Watch n' Learn 11. Farewell
DELUXE EDITION BONUS TRACKS: 12. Red Lipstick 13. Do Ya Thang 14. Fool In Love


Újabb cikis sztártortát csodálhatunk meg, amelyet Rihanna kapott a születésnapjára. A füves cigi alakú édesség tetején ráadásul maga az énekesnő lovagol egy szál bugyiban.

Füves tortát kapott Rihanna

Manapság a hírességek egyre feltűnőbb tortákat adnak és kapnak a különböző ünnepeken. Nemrég Miley Cyrus került címlapokra először a Bob Marley-tortájával, majd barátja születésnapján egy péniszalakú torta nyalogatásával.

Most Rihanna kapott igen feltűnő születésnapi meglepetést. Az énekesnő egy füves cigi alakú tortát kapott, melyen egy szál bugyiban lovagol. Nem véletlenül kapta, hiszen nemrég lesifotósok is lencsevégre kapták, miközben spangli lógott a szájából.

A szülinapi partin egyébként jó pár sztár részt vett, köztük Katy PerryBruno MarsChris Martin, sőt, Rihanna volt barátja, Chris Brown is, akivel úgy látszik, újabban megint kezd elmélyülni kapcsolatuk.


 

A BRIT Awardsra lázasan készülő, több kategóriában is jelölt énekesnő Rihanna szerzeményét dolgozta fel rajongói nagy örömére.

Jessie J feldolgozta Rihanna slágerét

A brit énekesnő Fearne Cotton's Live Lounge című rádióműsorában vendégeskedett február 17-én, ahol nemcsak meginterjúvolták, de egy feldolgozást is előadott a rádióhallgatóknak. Jessie J választása Rihanna #1 dalára, a We Found Love-ra esett. Jessie a saját stílusában, hajlításokkal és tempóváltásokkal adta elő a számot akusztikus verzióban.

Az énekesnő a rádiónak adott interjújában elárulta, hogy nagyon készül a február 21-ei BRIT Awards-fellépésére, ahol nemcsak fellépőként teszi tiszteletét, de jelöltként is végig fogja izgulni az estét. Jessie J a britek kedvence, ezért nagy esélyesnek tartják Adele-lel és Ed Sheerannel egyetemben.


Rihanna ismét bebizonyította a nagyérdeműnek, hogy a stylistok segítsége nélkül elég gyatra öltözetet tud összeállítani.

Rihanna ismét melléfogott

Rihannának, a barbadosi származású énekesnőnek nem ez az első alkalma, hogy meggyűlt a baja a divattal. Fekete bőr baseballsapiban, ugyanolyan színű hálószerű felsőben és mindezek mellé egy koptatott farmerben jelent meg a Super Bowl után.

Riri soha sem féltette megmutatni, hogy nem éppen egy divattervező. Nemrég Hawaii nyaralása során érdekes, szigetelőszalag hatású fürdőruhában mutatta meg domborulatait, de a magas derekú rövidnadrágokat sem utasítja vissza. A Loud albumán szereplő Drake-kel közös What's My Name-ben is hasonló naciban táncolt, és sétálgatott az utcán, amelyben természetesen látszanak több milliót érő, szuperszexi lábai.

Pár nappal ezelőtt pedig egy olyan videó került fel a YouTube-ra, ahol expasijával bulizott: úgy tűnik, Chris Brown és Riri magasról tesznek a távoltartási végzésre, amit még anno Rihanna kért a bíróságtól.